PA: Open source slår aldrig igennem

Der tales som aldrig før i erhvervslivet om open source for at spare penge. En kæmpeforretning for både virksomheder og leverandører, siger IBM. Mens PA Consulting tvivler på, at open source nogensinde vil slå igennem i danske virksomheder.

Der er forretning i open source, hvis man lytter til IT-leverandører ? især verdens største og ældste, IBM.

Linux sidder i dag på et par procent af IT-markedet og er dermed ikke nogen øjeblikkelig økonomisk trussel mod etablerede IT-virksomheders solide licensforretning med lukkede standarder.

Men i det sidste års tid har medieomtale og snakken på direktionsgangene om at spare penge i offentlige og private virksomheder fået interessen op på kogepunktet for open source software - påstår IBM.

Lugter af forretning

Det lugter af forretning, og IBM hoppede som den første store IT-virksomhed på vognen og har siden 1999 satset mere end en milliard dollar i udvikling og udbredelse af Linux og open source generelt.

IBM har udpeget området som en ny kerneforretning, og koncernens globale omsætningen på især Linux-relateret konsulentarbejde, implementering, uddannelse og service var i 2002 på over 1,5 milliarder dollar.

- Open source er for tiden i fokus hos virksomhederne for at spare penge, og vi har rigtig mange kunder, som vi laver analyser til om at gå på åbne standarder, siger IT-arkitekt Rune Bo Flader, Linux Impact Team, IBM Danmark.

Han vil ikke nævne konkrete kunder, men han siger, at interessen er så stor, at open source om fem år kan være vokset fra de nuværende to-tre procent af IT-markedet til 40 procent.

Hos et af landets største konsulentfirmaer, PA Consulting Group, er man noget mere pessimistisk om fremtiden for open source-forretningen.

- De, der forsøger at lave penge på open source, er leverandørerne med salg af konsulentydelser. Men de tjener ikke ret mange penge, og vi kan ikke i dag sige til virksomhederne, at der ligger en kæmpe businesscase i open source. Vi ser den ikke, siger managementkonsulent Jens Wartenberg med speciale i open source, PA Consulting Group.

Han siger, at der ikke er så meget open source i Danmark, som der er globalt.

Det skyldes høje, danske personaleomkostninger og en stejl indlæringskurve på open source. Især på klientsiden med eksempelvis udskiftning af Windows XP med Linux eller Office med Staroffice.

Det vil være alt for dyrt for virksomhederne at uddanne og ansætte folk til open source-funktionerne, sammenlignet med at betale en Microsoftl-licens på et par tusinde kroner om året.

- Det er et ledelsesmæssigt pres i virksomhederne for at spare penge ved at bruge open source. Men danske virksomheder er små sammenlignet med udenlandske, som lettere opnår en kritisk masse, når de går ind på en ny platform. Og virksomheder sætter i øvrigt ikke robuste og driftsikre IT-systemer over styr blot for at spare, siger Jens Wartenberg.

Alle tjener penge

IT-arkitekt Rune Flader siger, at IBM som leverandør tjener penge i alle faserne med henholdsvis konsulentarbejde, implementering, uddannelse, service og support.

Men virksomhederne tjener også på de gratis open source programmer, som kvalitetsmæssigt er bedre og findes i mange flere versioner end på en lukket platform som Microsoft ? eller IBM. Simpelthen fordi der er mange flere udviklere i open source.

- Mange virksomheder fokuserer på en større fleksibilitet ved at kunne tage nye og flere forskellige applikationer i brug på open source, siger Rune Flader, IBM.

- Ja, men virksomheder efterspørger ikke at kunne at kunne vælge mellem flere programmer. De hader forskellige standarder. De vil have de programmer andre har, så de kan sende filer til hinanden. Derfor vælger de fleste Microsoft i stedet for Wordperfect og Lotus, siger Jens Wartenberg, PA Consulting Group.

Han siger, at på servere er der et vækstmarked i open source, antalmæssigt. Men ikke pengemæssigt, fordi licensen er gratis. Men open source sniger sig dog ind på nicheområder som webservere, Apache, og Google, som leveres i færdige pakker med en open source i bunden. Det er applikationer, som passer sig selv.

- Microsofts nye licenspolitik overfor privatkunder kan være en dark horse for en fremtidig større økonomisk indtjening på open source. Når folk om tre år opdager, at de skal købe en Microsoft-licens til hjemmebrug, så vil de sikkert prøve med gratis open source-programmer. Dermed er indlæringen bredt ud, og privatbrugerne vil kunne trække open source ind i virksomhederne, men perspektivet er seks-otte år, siger Jens Wartenberg, PA Consulting.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworlds særtillæg om open source.

Relevant link

http://www.idc-analyse.dk/" target="_new">Læs om IDC-analysen 'Open source - myter og realiteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere